Yhteisöllinen kortteli2019-06-18T10:49:53+00:00

Yhteisöllinen kortteli

”Näen yhteisökylässä eri-ikäisiä ihmisiä, jossa harrastukset ovat samassa pihapiirissä. Vapaaehtoiset voivat ohjata erilaisia ryhmiä.”

Nainen 82 v

”Asun omassa asunnossa enkä laitoksessa, asun yhteisössä.”

Mies 76 v

”Nautin kun sosiaalinen kanssakäyminen on avointa ja vaivatonta.  Tavattaessa tervehditään, asioista puhutaan kasvokkain, jaetaan arkea, elämää ja tarinoita.”

Nainen 58 v

”Kun joku kompastuu, nostetaan ylös, jos käsiä palelee, lämmitetään, lauletaan lauluja, tanssitaan, leikitään, kerrotaan hauskoja juttuja ja lainataan sokeria.”

Nainen 40 v

”Lähellä asuvien lapsiperheiden kanssa voin jakaa arkea. Arvostan myös sitä, että lapselleni erilaiset ihmiset ovat arkipäivää.”

Nainen 34 v

”Toivon, että pihalla saa hiihtää, luistella ja juosta.”

Poika 8 v

Tarve ja visio uudenlaiseen asumiseen

Kotipirtti ry:llä on kokemusta ikääntyneiden ja muistisairaiden ihmisten asumispalveluiden tuottamisesta pian jo 20 vuoden ajalta. Tulevaisuuden asumistarpeet tulevat kuitenkin muuttumaan muun muassa muistisairauksien lisääntyessä. Tarvitaan siis uutta näkemystä ja suunnitelmaa ihmisten asumisen tarpeille. Kotipirtti ryhtyi visioimaan ideaansa yhdessä Tampereen kaupungin kanssa siitä, miten muistisairaat voisivat asua yhteisöllisessä ja monisukupolvisessa korttelissa yhdessä muiden kanssa. Mukaan yhteistyöhön saatiin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Arkkitehtikilpailu

ARA järjesti yhdessä Kotipirtin, Tampereen Vuokratalosäätiön ja Tampereen kaupungin kanssa arkkitehtuurikilpailun vuonna 2016 nimellä Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä. Kilpailun tarkoituksena oli uudistaa ikääntyneiden ja muistisairaiden asumista, kehittää elinkaariasumista, eri ikäisten kohtaamista ja yhteisöllisyyttä. Kilpailu oli osa ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman (Ikä-Aske) hankekokonaisuutta.

Arkkitehtikilpailun voittajiksi valittiin keväällä 2017 UKI Arkkitehdit Oy ja Optiplan Oy. Kotipirtin uuden palvelu- ja asumiskorttelin suunnittelua on jatkettu UKI Arkkitehdit Oy:n Punos suunnitelman pohjalta.

Tesoma ja Käräjätörmä

Tesomalla tarkoitetaan Länsi-Tampereella sijaitsevaa Tohlopin, Ikurin, Ristimäen, Tesomajärven, Haukiluoman, Lamminpään ja Epilänharjun kaupunginosien muodostamaa asuin- ja palvelualuetta. Eri vuosikymmenten aikana rakennetulla alueella asuu lähes 20 000 asukasta. Käräjätörmä sijaitsee Tohlopin alueen pohjoisosassa. Käräjätörmässä on Kotipirtti ry:n palvelutalo, VTS:n vuokra-asuntoja sekä omistusasuntoja. Kaikki talot ovat pienkerrostaloja.

Luonto lähellä

Tesoman erityisiä vahvuuksia ovat sen luonnonläheisyys ja erinomaiset liikunta-, ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet. Alueella toimii myös useita aktiivisia yhdistyksiä ja eri toimijoiden välisiä yhteistyöverkostoja, jotka tuottavat kansalais- sekä liikunta- ja urheilutoimintaa. Käräjätörmästä on kävelymatka lenkkipoluille Tesomajärven ympäristöön.

Palvelut ja harrastusmahdollisuudet kävelymatkan päässä

Käräjätörmästä on lyhyt kävelymatka uimahallille ja liikuntahallille. Hyvinvointikeskusta löytyy kirjasto, terveyspalvelut, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja.


KIINNOSTUITKO?

Testaa, sopisiko sinulle asuminen yhteisökylässä.


1. Oletko eläkeläinen ja haluat varautua hyvään ja virkeään vanhuuteen?

2. Haluatko lastesi kasvavan turvallisessa ympäristössä, missä he oppivat elämään eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa?

3. Oletko opiskelija ja haluat asua edullisesti aktiivisessa monisukupolvisessa yhteisökylässä ja tehdä samalla vapaaehtoistyötä tai suorittaa opintopisteitä?

4. Onko sinun perheessäsi itsenäisesti asuva, mutta tukea tarvitseva jäsen, jonka lähellä haluat asua?

5. Viihdytkö korttelissa, jossa on kylätalo, josta löytyy palveluja, yhteistiloja ja harrastusmahdollisuuksia?

6. Haaveiletko asuvasi paikassa, jossa naapuriapu on arkipäivää?

7. Pidätkö erilaisista ja eri ikäisistä ihmisistä, yhdessä tekemisestä ja kaipaatko samanhenkistä seuraa?

8. Haluatko olla mukana kehittämässä uudenlaista yhteisöllistä asumista, jossa muistisairaat saavat elää muiden joukossa?

Jos vastasit vähintään neljään kysymykseen kyllä, voisit varmasti viihtyä tulevassa Käräjätörmän yhteisökylässä. Ota siis yhteyttä, niin pääset ensimmäisenä kuulemaan, kuinka rakennustyö edistyy ja samalla saat lisätietoa ajankohtaisista tapahtumistamme.

Tilaa uutiskirje
Go to Top